Gezonde smoothies. Wat moet er in zitten?

Gezonde smoothies

Gezonde smoothies

 

Gezonde smoothies… Ja, maar smoothies zijn toch altijd gezond? Hoor ik je vragen. Nou vaak wel. Maar smoothies waar te veel vet, te veel zuivel of zelfs suiker aan toegevoegd is noemen we liever niet gezonde smoothies.

 

Nou klinkt dat uiteindelijk nog wel logisch, immers, waar “te” voor staat is nooit goed. Dat weet iedereen wel. En toch zie je vaak dat smoothies vooral verkocht worden als fruitdrankjes met ijs. Maar het is wel degelijk belangrijk dat je alle benodigde ingrediënten in je smoothie doet. Of je varieert natuurlijk, waardoor je de ene keer wat meer van het één en andere keer meer van het ander binnen krijgt. Maar wat moet er in een smoothie zitten om het een gezonde smoothie te laten zijn?

 

gezonde smoothies

 

Gezonde smoothies bevatten:

  •  Gezonde koolhydraten. Voor je ontbijt kun je een smoothie maken met veel fruit. De suikers zijn nodig voor je lichaam en zullen verbranden gedurende de dag. Het geeft je dus de energie die een mens nodig heeft, en je zal op den duur merken dat, wanneer je vaak koffie drinkt bij het ontbijt, de behoefte daarnaar af gaat nemen. Goed nieuws dus!
  • Gezonde smoothies kunnen niet zonder water. Oh, en je lichaam ook niet trouwens 😉 Komt dat even goed uit. Nee zonder gekheid; je lichaam heeft gewoon voldoende vocht nodig. Met name in de ochtend. Je raakt gedurende de nacht namelijk wel wat vocht kwijt. Door dit met de smoothie aan te vullen, functioneer je ook beter op de dag. Bovendien maakt het je smoothie wat dunner en daardoor beter drinkbaar.
  • Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam. In bladgroente zitten aminozuren die weer helpen om je eiwitten die in je lichaam zitten sterk te houden. Doen dus, die bladgroente in je gezonde smoothies.
  • Ook calcium is belangrijk, maar niet de calcium uit zuivel, maar uit de net beschreven bladgroente. Ze zorgen voor sterke botten en tanden.
  • Vezels zijn ook belangrijk voor gezonde smoothies. Geperst sap is dus leuk voor de vitamines, maar vezels zijn minstens zo belangrijk. Erbij gooien dus, die vezels, en niet filteren! Je darmen hebben vezels nodig. Vezels zorgen voor een betere stoelgang, nemen afvalstoffen mee het lichaam uit en houden je bloedsuikerspiegel in balans.
  • Vitamines A en C zitten er vooral in je gezonde smoothies. We hoeven niet uit te leggen dat die gezond zijn.
  • Wist je dat een gezonde smoothie je lichaam ontgift, je aderen en huid verjongen en ze versnellen de stofwisseling in je lichaam. Je kunt er ook meer vet door verbranden en daarmee gewicht verliezen. Dat is toch mooi nieuws. Nietwaar?
  • Kauwen. Kauwen? Ja, kauwen. Dat is belangrijk. Maar een smoothie is toch drinkbaar? Ja dat is waar, maar het valt toch aan te raden om je smoothie al kauwend naar binnen te werken. Dit is omdat de enzymen in je speeksel, je lichaam helpen om de smoothie beter te verteren. Hierdoor worden alle goede eigenschappen van de gezonde smoothie beter benut. Bovendien zul je minder snel last hebben van gasvorming.

 

 

Op een andere pagina op deze site kun je een recept vinden voor één van de gezonde smoothies. Klik daarvoor op: Smoothie Recepten.

 

Je leest het, een gezonde smoothie maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er kunnen ontzettend veel gezonde voedingstoffen in zitten, maar wanneer je niet weet waar je wat voor moet gebruiken, kan het zomaar zijn dat je smoothie toch niet zo gezond is als je denkt. En dat zou jammer zijn. Kijk ook hier eens om alles over gezonde smoothies te lezen en de beste recepten te bemachtigen!

 

Gezonde smoothies

Bekijk ook onze andere pagina’s op deze site: